![](/media/lib/152/n-womsw-6f4085d371d601b8ad90fa639e10eddc.jpg)
Wielki Obłok Magellana wchłonął inną galaktykę?
21 września 2018, 05:51Niewykluczone, że Wielki i Mały Obłok Magellana, dwie galaktyki bliskie Drodze Mlecznej, mają trzeciego towarzysza. Benjamin Armstrong, student z International Centre for Radio Astronomy Research, twierdzi, że 3–5 miliardów lat temu Wielki Obłok Magellana wchłonął inną galaktykę
![](/media/lib/208/n-sepnik-rozowoglowy-20211a111879e947ad1528bfe40b11a9.jpg)
Mikrobiom jelitowy kondorowatych - prosty i bardzo skuteczny
26 listopada 2014, 12:53Ptakom padlinożernym nie szkodzi potencjalnie bardzo toksyczna dieta, bo ich własny mikrobiom jelitowy poradzi sobie nawet z najbardziej śmiercionośnymi patogenami.
![](/media/lib/323/n-orki-2ec7a7a4a174bfa74f37cee6e89b30dc.jpg)
Orki giną przez PCB
1 października 2018, 09:51Polichlorowane bifenyle (PCB) zabijają zwierzęta ze szczytu łańcucha pokarmowego. Autorzy najnowszych badań opublikowanych właśnie w Science twierdzą, że obecny poziom koncentracji PCB w środowisku może spowodować, że w ciągu najbliższych 30–50 lat z najbardziej zanieczyszczonych terenów zniknie połowa populacji tych zwierząt.
![](/media/lib/322/n-zyly-5525b60cdbea99277f135a42d176c1d5.jpg)
To poziom żelaza we krwi decyduje o długim życiu w zdrowiu?
20 lipca 2020, 10:38Międzynarodowy zespół naukowy, na czele którego stali specjaliści z University of Edinburgh, zidentyfikował geny powiązane ze starzeniem się i wyjaśnia, dlaczego proces starzenia się przebiega tak różnie u różnych ludzi. Wyniki badań sugerują, że utrzymywanie odpowiedniego poziomu żelaza we krwi pomaga starzeć się lepiej i żyć dłużej.
![](/media/lib/239/n-las-28bb3c4ec52a4d60c0c6d3215fc0600e.jpg)
Czy rośliny mogą pomóc w lokalizowaniu ludzkich zwłok?
7 września 2020, 11:23Botanicy sądowi chcą sprawdzić, czy rośliny mogą pomóc w odnalezieniu ciał. Artykuł dotyczący tego zagadnienia ukazał się właśnie w piśmie Trends in Plant Science.
![](/media/lib/414/n-pszczola-2b3747b201fda9493a5dc2716eed5643.jpg)
Miód nawłociowy szkodzi środowisku naturalnemu i rolnictwu. Brak dowodów, by był zdrowy
2 grudnia 2020, 08:48Niepotwierdzone naukowo informacje o rzekomych prozdrowotnych właściwościach miodu nawłociowego pomagają w inwazji nawłoci. Tymczasem roślina ta zajmuje nowe tereny i drastycznie zmniejsza bioróżnorodność roślin i zwierząt. Jest niekorzystna dla pszczół i rolnictwa – pokazują badania m.in. IOP PAN.
![](/media/lib/459/n-czerwonemieso-667af121a445c206b9e513339038f468.jpg)
To bakterie powodują, że czerwone mięso zwiększa ryzyko chorób układu krążenia
30 grudnia 2021, 11:25Dieta bogata w czerwone mięso zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Na łamach Nature Microbiology ukazał się właśnie artykuł, którego autorzy opisali, jak bakterie obecne w naszych jelitach zamieniają składniki czerwonego mięsa w związki szkodliwe dla zdrowia.
![](/media/lib/56/gorzka-czekolada-0022ef36da613397791eacc3912227a2.jpg)
Czekolada chroni mózg
6 maja 2010, 11:30Uczeni z Johns Hopkins University odkryli, że pewien składnik gorzkiej czekolady pomaga chronić mózg przed uszkodzeniem w czasie udaru. Zwiększa on bowiem intensywność sygnałów komórkowych, o których wiadomo, że chronią komórki nerwowe.
![](/media/lib/161/n-dieta-srodziemnomorska-5513323c77d140a3afed7b2516f223ea.jpg)
Dieta śródziemnomorska chroni przed przewlekłą niewydolnością nerek
3 listopada 2014, 14:21Dieta śródziemnomorska chroni przed przewlekłą niewydolnością nerek (PNN).
![](/media/lib/563/n-wegenetic-8a48ae6d4627d4512f42130274975eaa.jpg)
Wegetarianizm może mieć podłoże genetyczne, uważają naukowcy z Northwestern Medicine
9 października 2023, 09:05Niechęć do jedzenia mięsa może być motywowana nie tylko względami etycznymi czy medycznymi, ale może mieć również podłoże genetyczne, informują naukowcy z Wydziału Medycyny Northwestern University. Jak zauważa jeden z autorów badań, profesor Nabeel Yaseen, dotychczas nikt nie odpowiedział na pytanie, czy każdy człowiek jest w stanie powstrzymać się od jedzenia mięsa przez dłuższy czas. Z prowadzonych dotychczas badań wynika, że znaczna część ludzi, którzy uważają się za wegetarian, je mięso ryb, drobiu czy czerwone mięso